Training AaNdacht voor mensen met Dementie En de Mantelzorger

In het kort TANDEM.

TANDEM is een 8-weekse mindfulness-training, speciaal voor mensen met dementie in een vroege fase én hun mantelzorgers. Het project wordt uitgevoerd door een team aan de universiteit van Maastricht, met steun van stichting Alzheimer Nederland en de Fred Foundation. Het maakt onderdeel uit van het Alzheimer Centrum Limburg. De training wordt aangeboden door erkende trainers, die bekend zijn met de TANDEM-methode.

Het TANDEM-team heeft na twee jaar onderzoek een aangepast werkboek en handleiding uitgegeven voor ervaren trainers. Door mijn eigen ervaring als mantelzorger ben ik me hierin gaan verdiepen en ik kan deze training vanaf 2019 aanbieden.
Mindfulness kan vertaald worden als “opmerkzaamheid”, het met aandacht aanwezig zijn in het moment, zonder hierover te oordelen of het anders te willen.

Het TANDEM team geeft aan dat recent onderzoek laat zien dat mindfulness een bijdrage kan leveren aan het welzijn van mensen met dementie in een vroege fase en hun mantelzorgers. Beoefening van mindfulness kan mensen helpen om anders om te gaan met moeilijke ervaringen in het leven, zoals veranderingen in de gezondheid, pijn of verdriet. De training geeft een nieuw perspectief op ziekte en gezondheid, waardoor de kwaliteit van leven kan verbeteren, bijvoorbeeld omdat men zich minder zorgen gaat maken, of minder blijft vastzitten in gedachten over wat ooit was of wat ooit nog gaat komen.

Bij vragen neem gerust contact op.

mindfulness
Schenk me de kalmte
om te aanvaarden
wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen
wat ik kan veranderen
en de wijsheid om
het verschil te kennen.
Franciscus van Assisi